• info@anemiapartments-ikaria.com
  • +30 22750 71190
Book Now

Aνακαλύψεις - Anemi

monop2

 

Τα …Μενίρ της Ικαρίας. Στην περιοχή «Προπεζουλωπή», κοντά στο Δράκανο και τον όρμο του Ιερού βρίσκεται μια σειρά από προϊστορικές ασβεστολιθικές οξυκόρυφες στήλες, ύψους 1,22 έως 2,80 μέτρων, η μια δίπλα στην άλλη σχεδόν σε ευθεία γραμμή. Πολλές έχουν γείρει στο έδαφος ενώ άλλες παραμένουν κατακόρυφες. Κοντά σε αυτά τα μεγαλιθικά μνημεία υπάρχουν πολλοί χωμάτινοι τύμβοι. Δεν έχει γίνει περαιτέρω έρευνα στην περιοχή.

Τα «αντί-πειρατικά» σπίτια. Το πιο αξιόλογο αρχιτεκτονικό στοιχείο της Ικαρίας είναι τα λεγόμενα «αντι-πειρατικά» σπίτια που δημιουργήθηκαν γύρω στα 1700, την εποχή της «αφάνειας», όταν οι κάτοικοι ζούσαν με το φόβο των πειρατικών επιδρομών. Πολλά από αυτά εκμεταλλεύονται τους τεράστιους στρογγυλούς βράχους (τους λεγόμενους λούρους από τους ντόπιους) και τους τειχίζουν με πέτρα, χωρίς παράθυρα και χωρίς καμινάδα. Άλλα κρύβονται επιμελώς κάτω από δέντρα παραχωμένα κατά το ήμισυ στο έδαφος και χρησιμοποιούν μεγάλες ακατέργαστες πλάκες από σχιστόλιθο για την κατασκευή της στέγης. Όλα τους είναι απόλυτα ενταγμένα στο τοπίο, καμουφλαρισμένα ακόμα και σήμερα και φυσικά αόρατα από τη θάλασσα. Στο εσωτερικό τους είχαν υπόγεια κρυψώνα για όλη την οικογένεια με δεύτερη έξοδο ανάγκης και αποθηκευμένες προμήθειες. Συνήθως από τις μεριές που είναι εκτεθειμένα περιβάλλονται από ξερολιθιά, ώστε από μακριά το τοπίο φαίνεται σαν μια φυσική συνέχεια του αγροτικού τοπίου με τις πεζούλες (αναβαθμίδες) που κατασκεύαζαν στα νησιά να εκμεταλλευτούν γεωργικά εδάφη σε επικλινείς περιοχές.

 

theoktist1 Papas

 

Φάρος Πάπας. Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, κοντά στον οικισμό Καρκινάγρι, βρίσκεται ο εντυπωσιακός φάρος Πάπας. Λέγεται πως ονομάστηκε έτσι, γιατί ένας Πάπας ναυάγησε στην περιοχή καθώς ταξίδευε  από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Χτίστηκε  το 1890 και παλαιότερα ονομαζόταν Κάβο Μαύρο. Έχει ύψος 11 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 64 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων συμπεριλήφθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο και στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν Ιταλικό φυλάκιο. Σήμερα έχει εκσυγχρονιστεί και λειτουργεί με αυτόματους μηχανισμούς. Πρόσβαση υπάρχει από μονοπάτι, αλλά και μέσω θαλάσσης.

Δάσος Ράντη. Στα δυτικά, προς το κέντρο του νησιού υπάρχει το δάσος του Ράντη, ένα από τα σπανιότερα χαρακτηριστικά μεσογειακά προϊστορικά δάση. Περιτριγυρίζεται βορειοανατολικά από τα χωριά Φραντάτο, Πετροπούλι, Κοσοίκια μέχρι τον Άγιο Δημήτριο και νοτιοδυτικά από το παλιό μονοπάτι προς Ράχες, Παπουτσοκρύφτη μέχρι «Μεγάλοφο» και «Αρνοπέζα». Το αρχαίο δρυόδασος του Ράντη έχει έκταση 16.000 στρέμματα και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Μάλιστα, έχει εντοπιστεί δέντρο που χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα.

Περπάτημα στο νησί. Στην Ικαρία υπάρχει περιπατητικός τουρισμός και απόδειξη είναι τα πάμπολλα σημασμένα μονοπάτια που τη διασχίζουν. Μια από τις ωραιότερες περιπατητικές διαδρομές στην Ικαρία είναι η διάσχιση του φαραγγιού του Χάλαρη (το ποτάμι συναντάται και ως θηλυκό, «η Χάλαρη», κατά τη Νέδα). Το ποτάμι και το ομώνυμο φαράγγι βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού κοντά στην παραλία του Να. Ο δημοφιλής καταρράκτης του Χάλαρη και η λιμνούλα του θα εμφανιστούν μπροστά σας μόνο μετά από 30 λεπτά εύκολης πεζοπορίας, ακολουθώντας τις «κόκκινες πατημασιές» παράλληλα με την κατάφυτη κοίτη του ποταμού. Προς τα ανάντη του ποταμού, στην «Άνω Χάλαρη», υπάρχει ο εντυπωσιακός καταρράκτης Ράτσος, ο οποίος πέφτει από 45 μέτρα ύψος, αλλά η διαδρομή είναι δύσκολη και συνήθως η πρόσβαση στο φαράγγι γίνεται από τον Προφήτη Ηλία (Διαβάστε αναλυτικότερα στην ενότητα Μονοπάτια).

 

monop3 YOGA AREA IN THE FOREST1 monop1

 

Κρασιά Αφιανέ. Τι κι αν η φαρμακευτική είναι το επάγγελμα του, η οινοποιία είναι η αδυναμία του. Ο Νίκος Αφιανές διαθέτει το μοναδικό φαρμακείο στον Νομό Ραχών και το πιο σύγχρονο οινοποιείο φτιαγμένο με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση της παραγωγής κρασιού. Οι ποικιλίες κρασιού είναι οι κυρίαρχες τοπικές, δηλαδή το κόκκινο φωκιανό και το λευκό μπεγκλέρι. Το οινοποιείο λειτουργεί από το 1997 ενώ από το 2007 βρίσκεται στις νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις σε μία όμορφη τοποθεσία στο χωριό Καρυδιές. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνει φεστιβάλ έθνικ, έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής, καθώς και θεατρικές παραστάσεις στο καταπληκτικό πέτρινο θέατρο του οινοποιείου σερβίροντας άφθονο κρασί  παραγωγής του. Τα κρασιά Αφιανέ μπορείτε να τα δοκιμάσετε παντού στην Ικαρία αλλά και στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, το οποίο είναι επισκέψιμο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, από τις 5:30 έως τις 8:00 μ.μ., ή αλλιώς κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 6977893731.