- info@anemiapartments-ikaria.com
- +30 22750 71190
Aξιοθέατα - Anemi
Στον Άγιο Kήρυκο και στο Καταφύγι. Ο Άγιος Κήρυκος είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, αμφιθεατρικά χτισμένος στις νοτιοανατολικές ακτές. Στη μέση, πάνω σε ύψωμα, δεσπόζει το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο. Σε παρόμοιο κτίριο στεγάζεται το Δημαρχείο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μητρόπολη και ο ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος αποπερατώθηκε με χρήματα ναυτικών από το νησί. Στο Καταφύγι, βόρεια από τον Άγιο Κήρυκο, επισκεφθείτε το ναό του Αγίου Δημητρίου. Η καταπακτή κάτω από το ιερό σύμφωνα με την παράδοση οδηγεί σε σπηλιά, όπου κρύβονταν οι Iκαριώτες στα χρόνια των πειρατικών επιδρομών.
O Αρμενιστής. Ο μικρός οικισμός στα βόρεια της Ικαρίας είναι, ουσιαστικά, ένα γραφικό ψαροχώρι που διατηρεί ακόμη την αυθεντικότητά του παρόλο που έχει γίνει πολύ δημοφιλής και το καλοκαίρι γεμίζει με επισκέπτες. Βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, πολύ κοντά στον περίφημο Να και στον Χριστό Ραχών. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται, επίσης, οι υπέροχες αμμώδεις παραλίες Λιβάδι, Μεσακτή και Γιαλισκάρι. Πολύ όμορφο είναι το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και η μικρή παραλία με άμμο και πεντακάθαρα νερά όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει μέχρι αργά το απόγευμα που πέφτει η σκιά. Στον οικισμό ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και περιφερειακά του υπάρχουν μερικά πολύ πυκνά πευκοδάση, χείμαροι και ποταμάκια. Είναι, επίσης, καλή αφετηρία για τους περιπατητές. Στον Αρμενιστή λειτουργούν καφέ, εστιατόρια, μπαράκια μίνι μπαρ, μαγαζιά με αναμνηστικά. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ιαματικές πηγές. Οι πηγές της Ικαρίας θεωρούνται μεταξύ των πλέον θερμομεταλλικών ραδιούχων πηγών του κόσμου. Πιο γνωστές είναι: στον Άγιο Κήρυκο η ραδιοπηγή Ασκληπιού, με θερμοκρασία νερού 40 βαθμούς και υδροθεραπευτήριο, και στα Θέρμα οι πηγές με θερμοκρασία νερού 48-54 βαθμούς και υδροθεραπευτήρια. Η αρχαία πόλη Θερμαί με τις γνωστές ραδιούχες ιαματικές πηγές ήταν λίγο ανατολικότερα από τα σημερινά Θέρμα και βυθίστηκαν από σεισμό κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Εκεί έχουν βρεθεί και ερείπια από αρχαία λουτρά του 400 π.Χ. Οι πηγές είναι κατάλληλες για τη θεραπεία ρευματισμών, σπονδυλαρθρίτιδας, φλεβίτιδας, παθήσεων των νεύρων, καρδιακών παθήσεων, γυναικολογικών παθήσεων κ.ά. Στο νησί υπάρχουν κι άλλες ιαματικές θερμοπηγές, όπως της Αρτέμιδος, του Κρατσά, του Παμφίλη, του Σπηλαίου, του Αθάνατου Νερού, του Απόλλωνος, της Αγίας Κυριακής κ.ά. Πληροφορίες στο τηλ. 22750 22202.
Αρχαίο Δράκανο. Το Δράκανον ήταν αρχαία πόλη της Ικαρίας και θεωρείται και πατρίδα του Διόνυσου. Βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι στο ανατολικότερο σημείο του νησιού. Εδώ θα θαυμάσετε τον Πύργο του Δράκανου καθώς και τα απομεινάρια της αρχαίας Ακρόπολης του οικισμού που σώζονται, δηλαδή τον αρχαίο περίβολος με ίχνη γωνιαίων πύργων (5ος αιώνας π.Χ.). Ο εντυπωσιακός κυκλικός Πύργος του Δράκανου στην κορυφή ενός λόφου, έχει ύψος 10 περίπου μέτρων και είναι κτίσμα του 4ου αιώνα π.Χ. στα χρόνια του Δημήτριου Πολιορκητή. Ήταν έναν από τους 7 πύργους στο νησί για να ειδοποιούνται έγκαιρα οι κάτοικοι σε περίπτωση πειρατικής επιδρομής. Λέγεται ότι ο πύργος πυρπολήθηκε από τον ναύαρχο Σταχτούρη το 1826 με αποτέλεσα να υποστεί μεγάλες φθορές. Ο πύργος του Δράκανου αποτελεί σημαντικό μνημείο της αρχαιότητας και είναι ένας από τους ψηλότερους στο Αιγαίο.
Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Είναι κοντά στον οικισμό Χριστός του Αγίου Κηρύκου. Χτίστηκε το 1890 και σταμάτησε να λειτουργεί στα μέσα του 20ου αιώνα. Στο κέντρο του μοναστηριού βρίσκεται το καθολικό, αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, με αξιόλογες τοιχογραφίες και ένα περίτεχνο ξυλόγλυπτο σταυρό πάνω από το τέμπλο. Τα κελιά διατάσσονται στο νότιο και ανατολικό τμήμα, ενώ στα δυτικά κυριαρχεί ένα εντυπωσιακό τείχος. Στη μονή φυλάσσεται ένα Ευαγγέλιο του 1872 και μια Λειτουργική φυλλάδα που χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα. Παλαιότερα, στο μοναστήρι λειτουργούσε υδρόμυλος. Το μοναστήρι γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.
Αρχαιολογικό Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο Αγίου Κήρυκου. Είναι εγκατεστημένο σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο του οικισμού. Στεγάζει την Αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου καθώς και τη Λαογραφική με εκθέματα που συλλέχτηκαν από τον αρχαιολόγο και ιστορικό Θεμιστοκλή Κατσαρό. Η Αρχαιολογική περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ειδώλια ζώων και μυθικών όντων, συλλογή οξυπύθμενων αμφορέων, μυροδοχεία, εργαλεία, καλλωπιστικά σκεύη, όπλα, νομίσματα, πήλινα και χάλκινα αγγεία. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι το περίφημο «Ανάγλυφο του Καταφυγίου», αρχαϊκή επιτύμβια στήλη με ανάγλυφες απεικονίσεις, δημιούργημα του καλλιτέχνη Παριανού. Η Λαογραφική Συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 1.500 εκθέματα, όπως παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, αργαλειούς, παλιά οικιακά σκεύη καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στις παραδοσιακές ασχολίες τους (χειρόμυλος, κυψέλες, ελαιοτριβείο κ.α.). Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή: 10:00-14:00, Τετάρτη, Παρασκευή: 18:00-20:00 (Δευτέρα κλειστό). Τηλ: 22750 31300-24001.
Κάστρο του Κοσκινά (Νικαριάς). Στο βόρειο τμήμα της Ικαρίας, κοντά στον οικισμό Κοσοίκια βρίσκεται το εντυπωσιακό κάστρο του Κοσκινά. Ήταν το ισχυρότερο φρούριο του νησιού και γι’ αυτό ονομαζόταν και και κάστρο της Νικαριάς. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα και δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου πάνω στο ομώνυμο όρος του Κοσκινά. Λέγεται ότι ήταν κάστρο άπαρτο και κατακτή θηκε μόνο μετά από προδοσία τον 14ο με 16ο αιώνα από πειρατές. Στο εσωτερικό του του κάστρου βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Δοργανά. Υπάρχει πρόσβαση στο κάστρο μέσω μικρού μονοπατιού που ξεκινά από το δρόμο Εύδηλου -Αγίου Κηρύκου. Η θέα από την κορυφή είναι ανεπανάληπτη.
Ο Εύδηλος. Η πρώτη πολιτεία που χτίστηκε παραθαλάσσια στις αρχές του 19ου αιώνα, δήλωσε πως …θέλει να φαίνεται. Λιγοστά νεοκλασικά σπίτια ακόμα δίνουν αυτή την νοσταλγική αίσθηση και παρά το γεγονός ότι οι στενοί δρόμοι είναι για κάποιους εκνευριστικοί, αυτοί είναι που χαρίζουν το ιδιαίτερο χρώμα. Εδώ υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία στα 1912. Ο Εύδηλος είναι το κέντρο της βορινής πλευράς της Ικαρίας και το δεύτερο μεγάλο λιμάνι.
Αρχαιολογικός χώρος Να. Ο Νας βρίσκεται δυτικά του Αρμενιστή και στην ίδια θέση υπήρχε αρχαία πόλη όπου κατά την μυθολογία κατοικούσαν οι Ναϊάδες. Στην αρχαιότητα υπήρχε εδώ ένα από τα πιο φημισμένα Ιερά, αφιερωμένο στην Ταυροπόλο Αρτέμιδα. Οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του νησιού. Στο εσωτερικό του ιερού υπήρχε το μεγάλο άγαλμα της θεάς Άρτεμης το οποίο δεν έχει διασωθεί, αφού ο ναός καταστράφηκε τον 18ο-19ο αιώνα και κατά την συνήθη πρακτική τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκκλησιών. Διακρίνονται μόνο το δάπεδο και τα θεμέλια. Δίπλα στον ναό, στην όχθη του ποταμού Χάλαρη, υπάρχουν απομεινάρια μιας προκυμαίας του λιμανιού που είχαν κατασκευάσει οι κάτοικοι της περιοχής τον 14ο-15ο αιώνα.
Αρχαιολογικό Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Κάμπου. Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάμπου βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Άγιου Κήρυκου, στην περιοχή της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού Oινόης. Η Οινόη ιδρύθηκε το 750 π.Χ. από Μιλήσιους και κατοικούνταν συνεχώς μέχρι και τα πρώτα βυζαντινά χρόνια. Η άνθηση του οικισμού οφείλεται κυρίως στην παραγωγή και εξαγωγή του περίφημου Πράμνειου οίνου, από τον οποίο έλαβε και την ονομασία της η Οινόη. Λόγω της λατρείας των κατοίκων προς τον Διόνυσο, ονομαζόταν και Διονυσιάδα. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο εμφάνισε νέα ανάπτυξη και μετονομάστηκε σε Δολίχη. Σημαντικότερα υπολείμματα αποτελούν το Ωδείο, οικοδόμημα της ύστερης αρχαιότητας, το υστερορωμαϊκό υδραγωγείο και τα «Παλάτια», ένα πρωτοβυζαντινό κοσμικό κτίριο. Το Αρχαιολογικό Μουσείου Κάμπου θα το βρείτε πάνω στον λόφο στον οποίο βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος του Κάμπου. Φιλοξενεί αξιόλογα ευρήματα από την αρχαία Οινόη, καθώς από σε άλλες ανασκαφές στο νησί. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι μια αρχαία μαρμάρινη σαρκοφάγος με ανάγλυφες απεικονίσεις. Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 8:30-15:00 (Δευτέρα κλειστό). Τηλ: 22750 31300.
Μονή Οσίας Θεοκτίστης. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, κοντά στον οικισμό Πηγή. Αν και η οικοδόμησή της ανάγεται στις αρχές του 16ου αιώνα, υπάρχει μια παλιά επιγραφή με ημερομηνία κτίσης τον Οκτώβριο του 1688. Το μοναστήρι διαθέτει 15 κελιά καθώς και βοηθητικούς χώρους. Στο εσωτερικό του καθολικού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Οσία Θεοκτίστη από τη Λέσβο, υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες με την τεχνική φρέσκο, οι οποίες ακολουθούν το αγιορείτικο πρόγραμμα αγιογράφισης. Τα ιερά λείψανα της Οσίας Θεοκτίστης φυλάσσονται εδώ προσελκύοντας πλήθος πιστών. Πολύ κοντά στη μονή σε μια σπηλιά βρίσκεται το παρεκκλήσι τη μονής, η περίφημη «Θεοσκέπαστη», μια εντυπωσιακή μικρή εκκλησία κάτω από έναν πελώριο βράχο. Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου.
Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μουντέ (ή Μοντέ). Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα το συναντήσουμε ως Μουντέ, αλλά και ως Μοντέ. Για την ονομασία Μουντέ υπάρχει η εκδοχή ότι μια οικογένεια από τη Χίο ονόματι Μουντέ χρηματοδότησε την αναστήλωση του μοναστηριού, και για την ονομασία Μοντέ ότι κατά την Ιταλική κατοχή οι Ιταλοί πιθανόν να ονόμασαν τη μονή «μοναστήρι του Βουνού» επειδή βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά, και η ιταλική λέξη για το βουνό είναι monte. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη τοποθεσία, ανάμεσα στους οικισμούς Φραντάτο και Χριστός Ραχών. Σύμφωνα με επιγραφή έξω από το καθολικό, χτίστηκε το 1460 και ανακαινίστηκε το 1893. Χρησιμοποιήθηκε ως θεραπευτήριο για φθισικούς στα μέσα του 20ου αιώνα. Το καθολικό αποτελείται από τρεις ναΐσκους, καθένας με δική του είσοδο και Αγία Τράπεζα, αφιερωμένους στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στην Kοίμηση και στους Αγίους Aποστόλους. Στη μονή υπάρχει ένας ξυλόγλυπτος Επιτάφιος των αρχών του 20ού αιώνα που κατασκευάστηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Επίσης, υπάρχουν αξιόλογες εικόνες του 20ου αιώνα, έργα του περίφημου αγιογράφου Ζωσιμά, ξυλόγλυπτο τέμπλο και δύο παλαιότερες εικόνες. Το μοναστήρι γιορτάζει τρεις φορές το χρόνο, την 25η Μαρτίου του Ευαγγελισμού, στις 30 Ιουνίου τη Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων και την 15η Αυγούστου την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Χριστός Ραχών. Το πιο γραφικό ίσως ορεινό χωριό, ο Χριστός Ραχών, ζει τη …νύχτα, αφού γύρω στις 10-11 το βράδυ, θα δείτε όλα τα μαγαζιά ανοιχτά, από τα ψιλικατζίδικα έως τα μίνι μάρκετ. Η συνήθεια λένε έχει τις ρίζες της στην εποχή των πειρατών. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το ωράριο στις Ράχες εφαρμόζεται 3-4 δεκαετίες. Τότε που οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν αυτοκίνητα και έπρεπε να μετακινούνται με τα ζώα. Ο Χριστός ήταν κεφαλοχώρι. Τότε ξεκινούσαν από το κάθε χωριό τους και μέχρι να φθάσουν στον Χριστό να κάνουν τις δουλειές τους βράδιαζε. Τα μαγαζιά έπρεπε να είναι ανοικτά για να εξυπηρετηθούν, και το ωράριο καθιερώθηκε. Εδώ βρίσκεται και ο ξακουστός self service φούρνος, στον οποίο ο ιδιοκτήτης του Νικόλας (ο Κόλιας), ζυμώνει και ψήνει το πρωί ψωμί, ανοίγει κατά τις 11 και …πάει για ψάρεμα στον Εύδηλο! Παίρνεις το ψωμί, αφήνεις στον πάγκο τα χρήματα και φεύγεις! Ποτέ δεν ακούστηκε να έγινε κάποια κλοπή.
Mονή Ευαγγελισμού Μαυριανού. Βρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία, κοντά στον οικισμό Αμάλου. Χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και από ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, καθώς και από μια βάση μαρμάρινης κολώνας, πιθανολογείται ότι στη θέση της μονής υπήρχε αρχαίος ναός ή αρχαίος οικισμός. Η μονή διαθέτει 10 κελιά. Στον μικρό ναό που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και μια αξιόλογη εικόνα της Παναγίας, έργα του 1820-1821. Η μονή Μαυριανού γιορτάζει στις 25 Μαρτίου.
Ιnfo
Στην Ικαρία οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως διεθνή τουρνουά σκακιού, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες , διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, αγώνες surf και beach volley, λογοτεχνικές βραδιές, καθώς και εκδρομές γνωριμίας επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα και την ικαριώτικη κουζίνα.